Søndre Aker Historielag i samarbeid med Østensjø Historielag avholdt møte 22.april 2024 på Deichmann, Lambertseter.

Tidligere ordfører i Oslo (2015 – 2023) Marianne Borgen kåserte om det å være ordfører og formidlet lokalhistorie.

Anne Marie Hval Grøgaard ønsket velkommen til de ca 50 fremmøtte, på det mest nøytrale stedet for de to historielagene, nemlig Lambertseter, i bibliotekets lokaler. Åpent bibliotek har dessuten vært en fanesak for Marianne Borgen.

Marianne beskrev levende sin oppvekst i drabantbyen Veitvet hvor alle eide sin egen bolig bygget av Selvaag, mot et innskudd på kr 5000,-.  Det var gjørme og søle overalt til barnas store glede som kastet på stikka og kappet land. Med 50 unger i en blokk, var det lett å finne lekekamerater.  Etter hvert kom Veitvetsenteret med alle fasiliteter, butikker, banker m.m. som også fungerte som dåp- og konfirmasjonslokale.   

Beboerne var vanlige folk. Fedrene jobbet ute mens mødrene var hjemme, samtidig som mange mødre hadde vaskejobb på nettene.

Janteloven styrte. Du skulle ikke tro du var noe selv om du klarte å sende barna på gymnas. Men Marianne Borgen motbeviste dette. Hun ble sosiolog, jobbet i kommunal og arbeidsdepartementet i 7 år, var fagsjef hos Barneombudet i 10 år og avdelingssjef hos fylkesmannen Willoch i 2 år og jobbet for Redd barna i 16 år til hun ble heltidspolitiker i 2011 for SV.  I 2015 ble hun Ordfører for Oslo by, altså kommunens øverste politiske leder.   Hun beviste at hun var noe.

Marianne Borgen har over 30 års erfaring med arbeid for barns rettigheter, men brandt også for andre saker. Hun ønsket å utviske forskjellen på fattig og rik i Oslo. Dette gjorde hun ved å innføre eiendomsskatt som finansierte en rekke kommunale tiltak som flere lærere, gratis aktivitetsskole for barn, rett til barnehageplass, bedre utbygget kollektiv trafikk, bedre eldreomsorg, fikk i stand Manglerud bad og Østmarka nasjonalpark for å nevne noe.

Særlig utfordrende var det å ta vare på byens borgere under pandemien.   

 Oslo har 710 000 innbyggere og et budsjett på 100 milliarder kroner. Oslo Bystyre er byens øverste politiske maktsentrum med 59 representanter. I tillegg har vi et Byråd med byrådsleder og flere byråder, som har ansvar for ulike politiske områder. Byrådet er avhengig av å få støtte for sine forslag i Bystyret og Byrådet er forpliktet til å følge opp alle vedtak (utøvende organ) som Bystyret vedtar. De rammene hun som ordfører har måttet forholde seg til er derfor følgende:

Byrådet er til enhver tid avhengig av Bystyrets tillit.

Byrådet er delegert en rekke fullmakter.  Byrådet er ansvarlig for beredskap og sikkerhet, noe som ble tydelig under pandemien.

Byrådet legger frem byrådssaker med forslag innenfor de ulike politikkområdene, som de er avhengig av at Bystyret vedtar, for å gå videre. Et mindretallsbyråd er dermed avhengig av ytterligere støtte i Byrådet.

Marianne Borgens  oppgave har vært å lytte til folket, noe er bra og noe ikke – hva kan endres. Målet er at hele byen opplever at de har en samlende Ordfører. Det er opp til oss å vurdere resultatet.

KE