SAH 18.03.24. Etter årsmøtet 2023

Professor Finn Erhard Johannessen fortalte om Munkerud i eldre og nyere tid.

Munkerud gård er en av de opprinnelig fem Nordstrandgårdene. Navnet viser at det har vært en forbindelse med munkene, gården lå under Hovedøya kloster. Etter reformasjonen ble den såkalt krongods. Gårdene ble etter hvert solgt til private, stort sett byfolk. Det var slik at eieren bodde i byen, mens andre drev gården for ham. På 1700-tallet innførte Isach Been lotsbruk, dvs. at bonden betalte en lot, en andel av alt han produserte, til eieren. På Munkerud måtte bonden betale en halvpart til eieren. Munkerud hadde ikke den beste jorden, men derimot en kvern, så gården ble meget vel ansett. I 1852 kjøpte Christian Oppegaard Munkerud gård og anla bl.a. en parklignende hage og en dam som vannforsyning, Postdammen. I dag ligger Munkerud skole i denne parken. Johannessen kunne videre fortelle at under 2. verdenskrig var det tungt å opprettholde driften på gården, bl.a. måtte kuene selges pga. fórmangel. Men eieren, Gjølberg, visste råd: Han gikk i gang med kaninavl. Dette slo veldig godt an på Nordstrand og ble en stor suksess!

Mange skaffet seg kaniner og det ble opprettet et kaninavlslag. Det ble store oppslag i lokalavisen og mye stå-hei da det viste seg at den store avlskaninen var stjålet! Driften på Munkerud er nå for lengst nedlagt. Men i den store låvebygningen har mange bedrifter siden hatt adresse. Bydelsadministrasjonen holdt også til her en periode. Utparsellering fra gårdene på Nordstrand startet alt på 1800-tallet. Tomtene var store og fikk fine villaer. Disse tomtene lå nede ved sjøen eller i skråningen. Utparselleringen fra Munkerud gård kom senere, og disse tomtene ble gjerne bebygd av boliglag med tomannsboliger eller enklere hus enn villaene nærmere sjøen. Et borettslag, Finstad, ble bygget kun for Englandsfarerne under krigen. Det sies at her bodde mange engelske fruer! Navnet har for øvrig ikke noe med Nordstrand å gjøre, boligene var opprinnelig planlagt på Finstad i Ski. Noe som preget Munkerud i flere år var de mange hyttene som ble oppført i mellomkrigstiden. Dette var ganske vanlig mange steder etter 1. verdenskrig, Aker kommune hadde over 2000 hytter. Noen ble brukt som helge- og sommerhytter, andre bygde hus av hytta eller de bygde etter hvert hus et annet sted på tomten. Enkelte hytter var veldig fine. Noen brukte hyttene til helgefyll, og disse beboerne fikk fort dårlig rykte.

Avslutningsvis pekte foredragsholderen på Munkerud som en typisk representant for boligstrøk utenfor Oslo, stort sett bebygd etter krigen.

EN