Medlemsmøte på Bjørndal.
23. november var nærmere 70 personer til stede for å høre John Westbye og Hanne Sofie Logstein fortelle om Bjørndal. Møtet ble holdt i de hyggelige lokalene til Frivillighetssentralen på Bjørndal.
Foredragsholderne fortalte litt av hvert om området, godt hjulpet av de mange entusiastiske fremmøtte Bjørndalsbeboere. Stedet består stort sett av eneboliger og har i dag ca. 9000 innbyggere. De kan skryte av flere skoler, korps, idrettslag og store idrettsbaner, og aktiviteter som ungdomsteater, viseklubb, husflidsklubb mm. De har også et Nærmiljøforum som skal ivareta nærmiljøets interesser i saker som berører dem. Det meste er bygget opp på initiativ fra beboerne – her var jo ingenting fra før, bare skog og noen gamle bruk. Særlig idrettsforeningen har vært viktig, nesten alle barn er aktivt med i den. Bjørndal har lenge hatt kirketomt og har i dag en interimskirke: Det tidligere gatekapellet som før sto utenfor Oslo Domkirke ble flyttet hit og vigslet i 2015.
Beboerne på Bjørndal har ikke glemt det gamle Bjørndal, og verner om historier og hendelser fra fortiden, både muntre og tragiske, som kligrøt-brødrene fra Seterbråten og andre originaler, og minnes også dobbeltdrapet på Bjørnerud i 1876.
De passer også på fysiske minner, som bygninger som fremdeles står, deler av veier, og murer. De fleste bygningene fra gamle dager er revet, noen har bare forfalt og bygningene på Taraldrud er flyttet til Follo Museum. Her er navnet på noen av de gamle gårdene og brukene på Bjørndal:
Bjørndal gård, Bjørnerud, Bjørnholt, Rønning, Nordre og Søndre Slime gård, Løvli, Sommerro, Seterbråten, Granberg, Nyjordet, Slimebråten, Tørtberg, Prestlia, Meklenborg, Åsland.
Det lå også en del hytter på Bjørndal, og noen få nyere bolighus.
EN
Søndag 22. november møtte 35 personer opp for å være med på vandringen Bjørndal rundt med John Westbye som turleder. Westbye leder også turene «Ti på Topp» rundt på Bjørndals ulike høydedrag. Vi fikk se hvor alle gårdene og småbrukene lå før den store utbyggingen på begynnelsen av 1980-tallet, og hvor de gamle veiene gikk. I dag er det meste av det gamle borte, og veiene følger andre traséer. Vi ble også ønsket velkommen i det buddhistiske tempelet, Karma Tashi Ling, av Flemming Skahjem Eriksen, og fikk et lite foredrag med bildefremvisning om stedets historie. Det ble en 8 km lang, spennende tur gjennom nyere boligfelt, skogsterreng og gamle tufter og jorder.