Grønlia før og i fremtiden – får vi en sørlandsidyll?
Ivar Sekne fortalte fra Grønlias historie.
Grønlia er Oslos sørligste del, og nevnt alt av Snorre, som omtaler en borg som skal ha ligget her på 1160-tallet. Her bodde Håkon Herdebrei - konge som 10-åring og drept som 15-åring. Ingen spøk å være kongsemne i de dager!
I 1532 sto det et slag her, det var Christian II – avsatt konge – som stilte med 30 skip og 6000 mann og kjempet forgjeves om å innta Akershus festning, hvor Mogens Gyldenstierne var høvedsmann. I 1737 kom alunverket ved Ekebergskråningen. Flere arbeiderboliger ble da oppført på Grønlia, og noen av dem stod helt til de ble innhentet av den nye tid og revet rundt årtusenskiftet.
På begynnelsen av 1800-tallet stod et batteri eller forsvarsverk med kanoner på Grønlia. Det trengtes, da det var en urolig tid, med Napoleonskrigene. For å komme til og fra Grønlia måtte man i båt. Men på 1850-tallet kom Ljabrochausséen og bandt Grønlia til resten av byen. Dette ble forsterket ved Smålensbanen etter 1879.
Det har ellers vært flere hendelser med berømte personer på Grønlia på 1800-tallet. Bernhard Herre, som bodde der, skal ha arrangert møter mellom dikteren Welhaven og Camilla Wergeland (Collett) Bruddet mellom Welhaven og Camilla skal ha skjedd her. Camillas bror Henrik Wergeland bodde en tid på Grønlia, og hans roturer inn til byen, bl.a. til sin kjæreste Amalie Sofie, er vel kjent.
I 1889 ble det anlagt et sjøbad her, men i 1907 kom Havnevesenet og begynte utbyggingen av Grønlikaiene, og fra nå av blir stadig mer av den gamle idyllen borte.
I 1945 skjer en fryktelig eksplosjon idet ammunisjon blir lempet over på lektere. Dårlig sikring og skjødesløshet utløser eksplosjonen. 41 mennesker omkom og over hundre ble hardt såret.
Siden har det vært containerhavn på Grønlia. Landskapet har totalt endret karakter og vært i stadig endring.
Hvilke planer har man for fremtiden?
Den kunne Eirik Oland Nedrelid fortelle om. Nedrelid representerer Hav Eiendom, som er en del av Oslo Havn. De har storstilte planer for utbyggingen av Grønlikaia.
De vil bygge Østkantens Fjordby. Området er dobbelt så stort som Sørenga, og her kommer 1500 nye boliger og 3000 nye arbeids-plasser, samt et omfattende nærings- og kulturtilbud. Det vil bygges en flott strandpromenade, for det var jo ikke uten grunn at Wergeland kjøpte seg hus her –Grønlia har verdens flotteste solnedgang! Ambisjonen er økologisk mangfold og et levende byområde hvor alle trives. HAV Eiendom går frem på moderne, tidsriktig vis – de har vært både på Grønlands torg og på Tøyen og snakket med «vanlige» folk om hvordan de ser for seg ønskeboligen. Også barn er trukket inn i forhåndsarbeidet, og leke-plasser og spennende friområder vil det bli nok av. Det sier seg selv at det blir badeplasser her, men også båtdeling blir et tilbud. Miljøet på havbunnen blir ivaretatt, boligene vil reises på påler, så livet i sjøen ikke tar skade. Utbyggingen skjer på bærekraftig, miljøvennlig måte, utslippene vil bli minimale. Den såkalte Dougnuts eller smultringøkonomien ligger til grunn, og den krever at alle problemer må sees samtidig, det må tenkes helhetlig.
Grønlikaia består av delområder med navn som assosieres med Grønlias historie. Her kan også SAH og andre komme med navneforslag! En modell av det kommende området vil stilles ut på det gamle Munch-museet under Oslo Arkitektur-triennale til høsten.
Grønlikaia er det siste store utviklingsområdet i Bjørvika. Og med det blir de siste rester av det gamle ugjenkallelig borte. La oss håpe det nye området klarer å gjenskape noe av den gamle idyllen.
Etter foredraget kom det mange kritiske spørsmål, blant annet hvor båtene/fergene skal plasseres, og om muligheter for småbåthavn. God vannkvalitet på badeplasser så nær store skip ble betvilt. Og uro kom frem for at utbyggingen vil skade de sjeldne artene i Ekebergskråningen. Den er jo fredet.
Nedrelid svarte etter beste evne, og forsikret at Hav Eiendom har tatt alt i betraktning.
EN