En fullsatt menighetssal ved Mortensrud kirke. Cirka 75 tilhørere var klare for historiekveld og det ble et spennende foredrag med varierte tema.

Foto: Marius Park Pedersen

Lisbeth J. Fossum, forfatter av boken "Mortensrud kirke 20 år", holdt foredraget. Hun var en av nybyggerne på Mortensrud og som mangeårig lærer på Mortensrud skole har hun lang fartstid i området hun formidler lokalhistorie fra. Hun innleder med å fortelle at området har fått mye urettferdig dårlig rykte. Det er nemlig mye å skryte av på Mortensrud. Det er mange sterke mennesker som er engasjert og er positive bidragsytere i nærmiljøet.

"Som lærer var jeg opptatt av røtter" forteller Lisbeth som peker på at det er mange navn i området. Et eksempel er Rudene skole, hvor mange ønsket å beholde dette navnet. Det handler om identitet. På Mortensrud er det likevel en rekke merkelige geografiske inndelinger.

Prosjektet Klemetsrudfeltet = Mortensrudgrenda. Kriteriene for å få tomt var følgende: 10% med funksjonsnedsettelse, 20 års botid i Oslo. Lofsrud ble bygget i 1986 med selveierleiligheter. Det var ulike byggelag i grenda. Noen arkitekttegnet hus, forskjellige hustyper og noen trumfet gjennom med enebolig. Leca sa det går å bygge en mur på en (1) helg. men det skulle vise seg å ta noe lenger tid. Det er et utsagn ingen kommer til å glemme. Miljøet på den tiden var fylt av godt samarbeid, man hadde blitt godt kjent med naboene allerede, i et prosjekt som hadde vart i cirka tre år. Familie og venner stilte opp. Man bygget garasje på dugnad. Lagde "kunstverk" på brannmuren. Det var dugnadsånd, involvering og felleskap.

Det ble også mye sosialt samvær og gode oppvekstvilkår for barna. "Det var godt å vokse opp på Mortensrud" mener Lisbeth. Det ble knyttet nettverk som varte livet ut og som fortsatt holdes i hevd. Et eksempel på dette var den store lekeplassen i Mortensrudgrenda - som var et gedigent spleiselag.

Befolkningsveksten steg med 80% i Søndre Nordstrand. I 1987 ble det folkefest i grenda da kronprinsen og kronprinsessen kom på besøk. Kronprinsparet plantet en eik som ble kalt "Konge-eika". Man husker området i pionertiden. Gamle bygdevei var en anleggsvei. REO - søppelgjenvinning - fjernvarme var et gjentagende tema. Klemetsrud gård ble revet. Grønmo ble foreløpig søppelfylling i begynnelsen. Fjernvarmerørene ligger under Gml.Bygdevei. Det ble også laget egen avis "Grenda vår", etter hvert kalt "Rudstikka". Årgangene er gode kilder til lokalhistorie (jfr. Avisen Vår på Holmlia).

Det var ikke butikker i området på tre år. Shell var i medienes søkelys grunnet Apertheid regimet men noen snek seg innom for det, Ellers hadde man ABO (hadde vært fengsel i kjelleren). Kiosken i Skulleruddumpa, Grytelokket på Grønmo. I 1989 stod Portalbygg ferdig og ble etterhvert Senter Syd i 1999. Med Oslo Søndre frikirke i toppetasjen. Det var møte i 1991 på Lofsrud angående senteret. Mortensrud velforening var sterkt imot utbygging av senteret. Resten er historie. Mortensrud torg ble åpnet i 2016.

Rudene skole er allerede nevnt men er viktig. I 1986 ble den bygget med Moelven elementer i løpet av kun 3 måneder. Det var 110 elever i begynnelsen og 550 etter ni år. Det ble viktig med familiegrupper, temauker, og fokus på "en skole for barn". Mortensrud skole åpnet i 1987 som var skolen i Oslo med elever som hadde mest funksjonsnedsettelser. Det var en meget god tilpasset opplæring. Lofsrud skole åpnet i 1988, som fungerte foruten skole også som kirke, møtelokale og treffsted for ungdom. Her erfarte man ulike miljøer gjennom tidene. Her kunne man også observere "Kle av og på identiteten". Et eksempel var at minoritetsgrupper kledde på seg en helt annen kulturell atferd hjemme enn ute. Noe som har gjort inntrykk er en periode hvor Nazistmiljøet på Nordstrand var skremmende. I samme periode skjedde det tragiske drapet på Benjamin Hermansen på Åsbråten, Holmlia. Bjørnholt skole som først var ren ungdomsskole og senere utvidet til videregående. Det var et godt samarbeid med Holmlia politipost ved John Vee.

Klemetsrudhallen har også vært et turbulent kapittel. Det ble stoppet i 1989 og åpnet igjen i 1992. Da raste det ned steinblokk og hallen ble stengt igjen. En annen ting som har vært krunglete har vært mangel på gymsal. Elevene ble busset til ulike steder i Oslo for å gjøre ulike aktiviteter. Det ble da en "Julekort-aksjon" til ordføreren, med parolen "vi vil ha gymsal". Ordføreren svarte "Ja dere får gymsal i hallen". Og da var det like langt. Det var mugg mm. og stort vedlikeholdsbehov i hallen. Resultatet var en foreløpig plasthall som har stått der nå i tyve år. I år 2000 åpnet endelig en gymsal "Sigrunshall" på Mortensrud skole. I byggeperioden ble trær flyttet, noe som mange syntes var beundringsverdig. Trærne står fortsatt. I gymsalen er det en nedsenkbar scene hvor det har vært mye teater og annet.

For øvrig er nærmiljøet blitt bygget med mange flotte tiltak: Klemetsrud idrettslag, Speidern KFUK/KFUM, Mortensrud skolekorps, babysang mm.

Stenbråten skole ble åpnet i 1995. Det var behov for en skole til. Stenbråten var en gård utskilt fra Leirskallen. Her var det blomstereng, dyrkbar jord og dyrehold. Steinbråten naturbarnehage ble startet av Lars Månum; "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær" var hans velkjente motto. Barna fikk klatre i trær, klatre på fjell mm. De hadde kaniner, høner og hest i begynnelsen. Låven ble revet i 2005. Stampehuset er spesiell. Den ble bygget i 1947 og det er cirka 150 stk. av denne type hus i Norge. I dag er den kjent som "Mangfoldshuset" på Mortensrud.  

Eldre historie: Mortensrud gård som har en lang gårdshistorie. Registrert i Rødeboka. Ti bygninger på tunet på begynnelsen av 1800-tallet. Låven brant i 2005. Thomas Ulven var siste eier. Hans Borch Breien, forfatter, kunstner og en av gutta til Max Manus. Lagde torpedoer i låven på Mortensrud gård. Malte malerier med føttene og var meget produktiv.

Lofsrud gård. Regulert til bevaring fra 1946. Turi Jahren startet Søndre Nordstrand kunstforening i 1976. Søndre Nordstrand rideklubb holder til her i dag.

Den gamle kongeveien ble ikke tatt hensyn til da Stenbråten borettslag ble bygget. Her er det kulturminner som er blitt borte.

Avslutningsvis nevnes T-banen som kom ble forlenget fra Skullerud til Mortensrud i 1998 kom t-banen til Mortensrud. Mortensrud kirke, en helt unik prosess. 1994 ble Mortensrud eget sogn.  De første gudstjenestene ble holdt i skogen, der kirken skulle bygges. Arikitekt Jan Olav Jensen. Kirken ble innviet 28.april 2002. Den ligger på en liten høyde og er omgitt av furutrær. Arkitektstudenter kommer stadig på besøk. Sist søndag fra Alabama, USA. En vakker kirke som har vunnet mange presisjetunge priser.

MPP